Ένα ανεξάρτητο κορίτσι - Strout, Elizabeth, 1956- (Ξένη λογοτεχνία / Νέα Σύνορα, 1999)
Με τρυφερότητα, χιούμορ και εντυπωσιακή οξυδέρκεια, το μυθιστόρημα Ένα Ανεξάρτητο Κορίτσι εξετάζει τα μυστικά που θέτουν σε κίνδυνο την αγάπη μιας μητέρας και της κόρης της. Η Έιμι Γκούντροου, μια ντροπαλή μαθήτρια του γυμνασίου σε μια επαρχιακή πόλη, ερωτεύεται τον καθηγητή των Μαθηματικών της και μαζί διασχίζουν τη γραμμή ανάμεσα στη φαντασία και τη συνταρακτική πραγματικότητα. Όταν αποκαλύπτονται, αυτό το συναισθηματικό και σαρκικό παράπτωμα προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Ίζαμπελ, της μητέρας της Έιμι, και εντείνει την ντροπή που η ίδια αισθάνεται για το παρελθόν της. Έξαλλη, επιτίθεται στην κόρη της και στη συνέχεια αποσύρεται σε μια εξωφρενική σιωπή. Με τον ίδιο τρόπο αποτραβιέται και η Έιμι και, παρόλο που μητέρα και κόρη τρώνε, κοιμούνται και εργάζονται δίπλα δίπλα, μια τεράστια και φαινομενικά αγεφύρωτη απόσταση υπάρχει ανάμεσά τους. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ένταση, πάθος, γοητεία, που φέρνει στην επιφάνεια τις σχέσεις μητέρας και κόρης.