Η Σμύρνη της φωτιάς και του έρωτα - Γκουτζικίδου, Νατάσα, 1980- (Εμπειρία Εκδοτική, 2017)
Καλοκαίρι του 1922 Η Σουλτάνα ονειρεύεται την καταστροφή μιας πόλης και προσπαθεί μάταια να πείσει την οικογένειά της ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Σμύρνη, παρόλο που τα σημάδια πληθαίνουν κάθε μέρα που περνά. Η Πανωραία ονειρεύεται τον ερχομό του τέταρτου παιδιού της, η Ανθούλα τον μεγάλο έρωτα και η Κρίνα -η μικρότερη από τις τρεις κόρες- ταξίδια σε ανοιχτές θάλασσες, μέχρι που στη ζωή της εισβάλλει ο Κωνσταντής και ο έρωτας κάνει τη νεανική καρδιά της να χτυπά δυνατά. Η καταστροφή πλησιάζει, αλλά όλοι επιμένουν να συνεχίζουν τις ζωές τους παραβλέποντας την αλήθεια. Η πόλη ζει και ανασαίνει όπως συνήθως και οι κάτοικοί της απολαμβάνουν βεγγέρες και βόλτες στην προκυμαία του Κε. Τι θα απογίνει η οικογένεια όταν η Σμύρνη τυλιχτεί στις φλόγες; Τι κοινό έχουν η φωτιά και ο έρωτας; Γιατί το τραγούδι της ηχεί τόσο δυνατά στην ψυχή της Κρίνας; Θα ανταμώσουν ξανά τα μέλη της οικογένειας ή θα χαθούν για πάντα κάτω από το βάρος των ιστορικών συγκυριών; Πόσο μπορεί να αντέξει ένας έρωτας στη φθορά του χρόνου; Μια αγάπη ταξιδεύει από τη Σμύρνη στην Αθήνα και από εκεί στη Θεσσαλονίκη, με την κρυφή ελπίδα να ανταμώσει ξανά το άλλο της μισό.