Κατανεμημένα συστήματα με Java - Κάβουρας, Γιάννης Κ. 1947- (Κλειδάριθμος, 2005)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί εξέλιξη του βιβλίου "Εισαγωγή στα κατανεμημένα λειτουργικά συστήματα" του Ι. Κ. Κάβουρα, το οποίο και αντικαθιστά ως τρίτος τόμος της σειράς Συστήματα Υπολογιστών. Η συγγραφή του είναι καρπός της διδασκαλίας των μαθημάτων "Κατανεμημένα Συστήματα: Θεωρία και Προγραμματισμός" που διδάσκεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επιστήμης Υπολογιστών και "Κατανεμημένα Λειτουργικά Συστήματα" που διδάσκεται στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βιβλίο καλύπτει: - Κατανεμημένους αλγορίθμους για προβλήματα συγχρονισμού διεργασιών (διάταξη γεγονότων, αμοιβαίο αποκλεισμό, αδιέξοδα, τερματισμό, εκλογή αρχηγού), πρωτόκολλα κατανεμημένων συναλλαγών και ανοχή βλαβών. - Σχεδίαση και υλοποίηση υπηρεσιών κατανεμημένων συστημάτων: κλήσεις απομακρυσμένων διαδικασιών και μεθόδων, κατανομή και μετανάστευση διεργασιών, ονομασία, συστήματα αρχείων, συστήματα απομακρυσμένων αντικειμένων και ασφάλεια, με παραδείγματα πραγματικών συστημάτων, όπως DCE, DNS, X.500, NDS, Active Directory, NFS, AFS, Java RMI και CORBA. - Προγραμματισμό κατανεμημένων συστημάτων σε Java με αναλυτικά παραδείγματα επικοινωνίας μέσω δικτύου, διαχείρισης, συγχρονισμού και επικοινωνίας νημάτων, κλήσεων απομακρυσμένων μεθόδων και ασφάλειας. Το CD-ROM του βιβλίου περιέχει τα προγράμματα όλων των παραδειγμάτων σε Java, καθώς και τη βασική έκδοση της Java 2 (J2SE), με την Εργαλειοθήκη Ανάπτυξης Λογισμικού (SDK), έκδοση 1.4.2- περιλαμβάνονται ξεχωριστές διανομές για MS Windows και Linux. Αυτές οι διανομές του J2SE SDK περιλαμβάνουν και το Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (Integrated Development Environment, IDE) Netbeans 4.0.