Συστήματα βάσεων δεδομένων : θεωρία και πρακτική εφαρμογή - Μανωλόπουλος, Ιωάννης Βασ. (Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, 2006)
Η έρευνα και ανάπτυξη στο χώρο των Βάσεων Δεδομένων είναι ενεργή εδώ και αρκετές δεκαετίες, από τη στιγμή που η αυτοματοποιημένη αποθήκευση και διαχείριση μεγάλου όγκου πληροφοριών έγινε αναγκαία. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται και αναλύονται τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν στις Βάσεις Δεδομένων. Είναι ευνόητο, ότι λόγω της τεράστιας έκτασης της περιοχής δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν σε βάθος όλα τα θέματα. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής αυτής, δίνοντας έμφαση τόσο στη θεωρία όσο και στην πρακτική εφαρμογή. Στόχος μας είναι το βιβλίο να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα σε φοιτητές Πληροφορικής, σε ερευνητές με ενδιαφέρον για το χώρο των Βάσεων Δεδομένων και σε επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για τη θεωρία και την πρακτική εφαρμογή των Βάσεων Δεδομένων. Για την επίτευξη του στόχου κρίθηκε απαραίτητη η χρήση ενός σύγχρονου Συστήματος Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων έτσι ώστε να γίνεται κατανοητός ο τρόπος χρήσης των εκάστοτε μεθόδων σε ένα πραγματικό σύστημα. Επιλέξαμε τη χρήση του συστήματος Microsoft SQL Server 2000, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και διαρκώς εξελισσόμενο σύστημα διαχείρισης με πολλές δυνατότητες. Σε κάθε τμήμα του βιβλίου και μετά την ανάλυση της αντίστοιχης θεωρίας, περιγράφεται ο τρόπος εφαρμογής της στο σύστημα Microsoft SQL Server 2000. Έτσι προσφέρεται ένα σημαντικό βοήθημα για την κατανόηση και εφαρμογή των θεωρητικών εννοιών, και δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να γεφυρώσει το μεγάλο χάσμα που συνήθως υπάρχει μεταξύ θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)