Οι απίστευτες περιπέτειες του Αρσέν Λουπέν: Αριστοκράτης και κλέφτης - Leblanc, Maurice, 1864-1941 (Πεδίο, 2021)
Ο Αρσέν Λουπέν συνιστά μια ευδιάκριτη τομή στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας. Χάρη στη λεπτότητα των τρόπων του, την απαράμιλλη γοητεία του, την ανυπέρβλητη ευφυΐα, αλλά, προπάντων, τη σχεδόν εμμονική του απέχθεια στην καταφυγή στη βία, αυτός ο ιδιότυπος λωποδύτης καταφέρνει να κερδίσει τη συμπάθεια των αναγνωστών σε τέτοιον βαθμό ώστε οι έννοιες του καλού και του κακού σχεδόν αντιστρέφονται. Η επιρροή του Σέρλοκ Χολμς του σπουδαίου Άρθουρ Κόναν Ντόουλ στον ήρωα του Μορίς Λεμπλάν είναι άκρως εμφανής. Και οι δύο ήρωες αγγίζουν τα όρια της ιδιοφυΐας, εμφανίζονται απόλυτα μεθοδικοί στον τρόπο εξαγωγής συμπερασμάτων, είναι αρκετά πεισματάρηδες ώστε να αποδεχτούν την αποτυχία, έρχονται αντιμέτωποι ή και συνεργάζονται με κορυφαίους εκπροσώπους του νόμουθ, με τον Γκανιμάρ, κυρίως, ο Λουπέν- και αρέσκονται να εκθέτουν τις αστυνομικές αρχές καταδεικνύοντας την αδυναμία τους να επιβάλλουν την τάξη.