Αρσέν Λουπέν vs Χέρλοκ Σολμς : η ξανθιά κυρία - Leblanc, Maurice, 1864-1941 (Πεδίο, 2021)
Στο περίφημο αυτό έργο του ο Μορίς Λεμπλάν παρωδεί -αν και ο σεβασμός του προς τον ήρωα που ενέπνευσε το έργο του είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, σε αντίθεση με τον δόκτορα Γουίλσον που παρουσιάζεται γελοιογραφικά- με ήπιο σχετικά τρόπο τον διάσημο Βρετανό ντετέκτιβ, ο οποίος συναντάται με τον Γάλλο λωποδύτη για δεύτερη φορά, ευελπιστώντας ότι αυτή θα είναι η τυχερή του. Αφορμή της πρόσκλησης στη Γαλλία του σπουδαίου ντετέκτιβ αποτελεί η κλοπή του περίφημου κόκκινου μαργαριταριού και η αδυναμία των αστυνομικών αρχών να ξετυλίξουν το κουβάρι της μυστηριώδους αρπαγής του. Από εδώ ξεκινά μια συναρπαστική και άκρως αμφίρροπη μονομαχία δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων των οποίων ο χαρακτήρας παρουσιάζει περισσότερα κοινά στοιχεία α' όσα μπορεί να φανταστεί κανείς. Η πλοκή του έργου είναι συγκλονιστική, γεμάτη με απίστευτες ανατροπές, οδηγώντας με εκκωφαντική αγωνία τον αναγνώστη στο απρόσμενο φινάλε του.