Ελληνική εξωτερική πολιτική, 1945-1981 - Σβολόπουλος, Κωνσταντίνος Δ. (Ιστορία και πολιτική ;, 2005)
Είναι αυτονόητη η ανάγκη μιας ευσύνοπτης ιστορίας της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, από τη σύσταση του ανεξάρτητου κράτους έως το 1981, έτος το οποίο υποδηλώνει, αφενός, έναν σημαντικό σταθμό για τη διεθνή θέση της χώρας και, αφετέρου, το ύστατο χρονικό σημείο που επιτρέπει την αντικειμενική διερεύνηση του ιστορικού γίγνεσθαι. Στα χρονικά αυτά όρια είναι καταρχήν εφικτή η συγγραφική προσέγγιση των βασικών ιστορικών προβλημάτων με τρόπο συστηματικό και, κατά το δυνατόν, αντικειμενικό. Θα πρέπει, πράγματι, να αποφευχθεί η σύγχυση της κατά βάση εμπειρικής ιστορικής μεθόδου με την αντίστοιχη, εντελώς διαφορετική, των κοινωνικών επιστημών, η εσφαλμένη αντίληψη για την σύγχρονη επικαιροποίηση των ιστορικών φαινομένων ερήμην της εξέτασης του ιστορικού τους περίγυρου, η άσκηση υπερβολικής κριτικής από περιωπής για το ιστορικό παρελθόν.