Ο Χίτλερ της ιστορίας - Lukacs, John, 1924-2019 (Ιστορικό δοκίμιο, 1999)
Στα πενήντα χρόνια που πέρασαν από την αυτοκτονία του στο βομβαρδισμένο Βερολίνο, γράφτηκαν πάμπολλες βιογραφίες για τον Αδόλφο Χίτλερ - περισσότερες απ΄' οποιαδήποτε άλλη ηγετική φυσιογνωμία. Και δεν είναι τυχαίο. Ο άνθρωπος αυτός χάραξε την ιστορία του εικοστού αιώνα και άλλαξε τον χαρακτήρα της Ευρώπης, που ακόμη φέρνει τα σημάδια της πολιτικής του. Ο δεινός ιστορικός Τζον Λούκατς θέτει όλες αυτές τις βιογραφίες υπό κρίσιν, υπογραμμίζει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες τους, παραθέτει νέα στοιχεία από έγγραφα του Τρίτου Ράιχ που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει το αληθινό πρόσωπο του Χίτλερ, έτσι όπως μπορεί να το δει μονάχα το αντικειμενικό και αποστασιοποιημένο μάτι της Ιστορίας. Ήταν ο Χίτλερ ένας επαναστάτης ή ένας αντιδραστικός; Ένας λαοπρόβλητος ηγέτης ή ένας παρανοϊκός δικτάτορας; Πόσο επιτυχημένος υπήρξε ως ηγέτης κράτους και ως στρατηγικός νους; Η εξολόθρευση των Εβραίων ήταν πράγματι ένας από τους βασικούς στόχους του; Ποιες είναι οι συνέπειες που πληρώνει σήμερα η Ευρώπη από το πέρασμα του Χίτλερ; Ο Χίτλερ της Ιστορίας απαντά σε όλα τα ερωτήματα με επιχειρήματα που η λογική τους δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Είναι ένα βιβλίο πολύτιμο για τον μελετητή της ιστορίας αλλά και για τον απλό αναγνώστη που επιθυμεί να κατανοήσει σε βάθος το φαινόμενο Χίτλερ και τον αντίκτυπο που είχε ( και εξακολουθεί να έχει ) στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ευρώπης.