Psyche, Aristotle on remote sensing touch and human cognitive enhancement - Μπόντα, Εύα (Ex-libris, 2018)
Στην παρούσα μονογραφία, η Εύα Μπόντα προτείνει μια νέα θεωρία για την αίσθηση της αφής, όπως αυτή διαφαίνεται στη θεμελιώδη πραγματεία του Αριστοτέλη ‘Περὶ Ψυχῆς’. Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι μια εμβάθυνση στο Αριστοτελειακό λεξιλόγιο αποκαλύπτει μια εγγενώς διαλεκτική θεωρία των αισθήσεων, αυτής όλων των αισθήσεων αναγόμενων στην ‘αίσθηση της αφής’ είτε ως εμπειρία πολυαισθητηριακότητας ή συναισθησίας είτε ως απτική τηλεανίχνευση. Η ‘αφή’ αποτελεί στον Αριστοτέλη το μίτο που συνδέει την Υλη με τη μετάλλαξη της στον Αφηρημένο Νού. Στη βάση δεδομένων Λειτουργικής Νευροαπεικόνισης, η συγγραφέας περιγράφει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος κωδικοποιεί, ως άυλα γνωσιακά φαινόμενα, την νοητική αναπαράσταση του σώματος στο χώρο και τη διαμόρφωση της απτικής μνήμης. Η μονογραφία βασίζεται στη συμμετοχή της συγγραφέα στο Παγκόσμιο Συνέδριο 2016 «Αριστοτέλης 2400 χρόνια από τη γέννησή του», που διοργανώθηκε από τον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα στις 23-28 Μαΐου 2016. Η Εύα Μπόντα έχει ειδίκευση στις Γνωσιακές Νευροεπιστήμες, Λειτουργική Νευροαπεικόνιση, Νευροανατομία και Κλινική Ψυχοθεραπεία. Σπούδασε και διεξήγαγε έρευνα στο Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ του Πανεπιστημίου Μαγκίλ του Καναδά, στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί του Παρισιού, στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου και Κολέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαίντ-Λούις των ΗΠΑ. Η Εύα Μπόντα πρωτοστάτησε σε vευρογνωσιακά πειράματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, μέσω τεχνικών Λειτουργικής Νευροαπεικόνισης. 88 σελίδες / 21 έγχρωμες απεικονίσεις.