Το νέο ανατολικό ζήτημα, το τουρκικό πρόβλημα : η ανθρωπιστική Ελλάδα - Χαραλαμπίδης, Μιχάλης, 1951- (Στράβων, 2020)
Όπου υπάρχει ενοχή υπάρχει και σιωπή. Γι' αυτό η γη της Μικράς Ασίας και των ελληνόφωνων ποταμών, του Ευφράτη και του Τίγρη είναι γη της σιωπής. Σποραδικά βλέπεις επιφανειακές, ύστερες, εφήμερες μελοδραματικές ματιές. Οι επίλογοι ως γνωστόν δεν μου αρέσουν. Τον πρόλογό μου τον γνωρίζετε. Τον διαβάζετε. Τον ανακαλύπτει, τον βλέπει αυτές τις μέρες ηλεκτρονικά τεράστιος αριθμός νέων ανθρώπων. Πήρε πάλι χαρακτηριστικά προφητείας. Γι' αυτό θα κάνω ελάχιστες αναφορές στους, πενήντα νομίζω ήταν, της Monde. Το θεμελιώδες ζήτημα δεν ονομάζεται Μόρια. Ονομάζεται το τουρκικό πρόβλημα. Αυτό δημιουργεί, προκαλεί την διαρκή, αιώνια προσφυγιά. Έτσι ονόμασα την Μικρά Ασία στις πρώτες συνομιλίες μου με αυτήν. Ένας ιστορικός τόπος που έχασε το όνομά του. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)