Ο πόλεμος : αθηναϊκό μυθιστόρημα - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Αδελφοί Βλάσση, 2020)
Στους ήχους των τυμπάνων του πολέμου του 1912-1913, δύο όμορφοι νέοι, ο Παύλος και η Έλλη, συμμαχούν στην απλότητα του πρώτου τους φιλιού και οδηγούνται σε έναν επιπόλαιο γάμο. Άνθρωποι μεγαλωμένοι σε διαφορετικές, αταίριαστες οικογένειες, φαίνεται σαν τώρα μόλις να καταλαβαίνουν ότι η ζωή είναι γεμάτη μάχες. Για την ιδεαλίστρια Έλλη η μεγαλύτερη δίνεται μέσα της, όταν μαθαίνει ότι ο άντρας της δεν επιθυμεί να ανήκει στα παλικάρια του πολέμου, στους στρατιώτες που εκείνη πάντα θαύμαζε για την αρρενωπότητά τους. Και τα φιλιά αρχίζουν να γίνονται ψυχρά, προμηνύοντας πόλεμο ανάμεσα στους δύο, ίδιο με αυτόν ανάμεσα στους πολλούς.