Πλούσιοι και φτωχοί - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Αδελφοί Βάσση, 2020)
Μια φιλία στενή ανάμεσα σε δύο νέους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις αποτελεί τον ιστό πάνω στον οποίο πλέκεται το σημαντικότερο έργο του Γρ. Ξενόπουλου όπου εξετάζεται το αιώνιο ζήτημα των πλουσίων και των φτωχών. Είναι, άραγε, δύο ράτσες ξεχωριστές; Οι άνθρωποι γεννιούνται προορισμένοι από τη φύση άλλοι να μένουν φτωχοί κι άλλοι να γίνονται πλούσιοι. Ο Πώπος, γιος ενός εύπορου ζακυνθινού ξυλέμπορου, με προσόντα και χάρες προσπαθεί σε όλη τη ζωή του να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και να ανέβει ο ίδιος ένα σκαλοπάτι πιο πάνω. Όμως συμπτώσεις και γεγονότα τον κάνουν να αναρωτιέται αν υπάρχει τελικά κάποιος μυστηριώδης νόμος, αμείλικτος, αναπόφευκτος που τον εμποδίζει να πάρει τα πάνω του, να ανασάνει, να ζήσει. Παρακολουθεί "άλλους" που σκέφτονται διαφορετικά να καταφέρνουν να ανεβαίνουν ολοένα την κοινωνική σκάλα παραγκωνίζοντας τον. Που θα τον οδηγήσει τελικά αυτή η διαπίστωση; Ποιά θα είναι η δική του ασπίδα απέναντι στη δύναμη αυτού του άγραφου νόμου;