Κιραζέ - Kamuran, Solmaz, 1954- (Κλασικά ασημένια, 2013)
Το αληθινό πρόσωπο των βασιλιάδων και των σουλτάνων, οι αντιπαλότητες Μουσουλμάνων και Χριστιανών, οι αντιθέσεις Ανατολής και Δύσης, θανάσιμες μηχανορραφίες, στάσεις, επαναστάσεις, πυρκαγιές, ο μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης το 1509, ευνοούμενες, σκλάβες, έρωτες, πάθη και η τραγική μοίρα των απλών ανθρώπων είναι λεπτομέρειες από το μωσαϊκό που συνθέτει με μαεστρία η Σολμάζ Κιαμουράν σ' αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα. Όταν το 1492 οι Σεφαραδίτες Εβραίοι διώχτηκαν με απόφαση της Ιεράς Εξέτασης από την Ισπανία, μερικοί κατέφυγαν, μετά από πρόσκληση του Τούρκου σουλτάνου, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Κιραζέ ήταν κόρη μιας οικογένειας Σεφαραδιτών που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη μετά από πολλές περιπέτειες. Η συγγραφέας ξετυλίγει γοητευτικά τη ζωή της φιλόδοξης, έξυπνης κι όμορφης Κιραζέ, που ακόμα και στο απόγειο της δύναμης και της εξουσίας δεν μπόρεσε να σβήσει το μαράζι του χαμένου έρωτα που σκίαζε την ευτυχία της.