Δυτικομακεδόνες πεσόντες κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο 1940-41 - Αλευράς, Γιώργιος Χρ. (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
Το παρόν πόνημα αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για τους γενναίους Δυτικομακεδόνες μαχητές, αξιωματικούς και στρατιώτες, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, με ακράδαντη πίστη σε αξίες και ιδανικά, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή είτε στις απόκρημνες πλαγιές της Ηπείρου και της ελληνοαλβανικής μεθορίου είτε στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ο στόχος της συγγραφής του παρόντος πονήματος ήταν διττός. Αφενός, να παρουσιαστούν τα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ελληνοαλβανική μεθόριο καθώς και στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και αφετέρου, να αναδειχθεί ο ηρωισμός των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών –και ιδιαίτερα των Δυτικομακεδόνων– στην εποποιία του 1940. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η καθοριστική συμβολή ορισμένων συγγενών των πεσόντων, οι οποίοι είχαν την ευγενή καλοσύνη να παραχωρήσουν υλικό από τα προσωπικά και οικογενειακά τους αρχεία (φωτογραφίες, κειμήλια, σημειώματα καθώς και προφορικές μαρτυρίες από τους ήρωες συγγενείς τους), ώστε η μελέτη να αποκτήσει ιδιαίτερη ιστορική αξία. Ας σημειωθεί πως η Δυτική Μακεδονία πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς απώλεσε 897 αξιωματικούς και οπλίτες.