Αρχιτεκτονική τοπίου, σχεδιασμός αστικών χώρων : κριτική και θεωρία, σύγχρονες τάσεις σχεδιασμού τοπίου - Ανανιάδου-Τζημοπούλου, Μαίρη (Ζήτη, 1997)
Νέες αναζητήσεις στη θεωρία και κριτική του σχεδιασμού τοπίου, με έμφαση στο σχεδιασμό αστικών χώρων, επιβεβαιώνουν στο βιβλίο αυτό, τις ιδιαιτερότητες της δημιουργίας στην αρχιτεκτονική τοπίου και την αυθεντικότητα των πολιτισμικών έργων που αυτή προτείνει για μια σύγχρονη κοινωνία. Έργα τέχνης, για την απόλαυση του χώρου, του πνεύματος του τόπου, τοπία ανά-γνωσης (κοινωνικο-οικολογικής και αντιληπτικής) της εποχής τους, πολιτισμικά τοπία. Το συνολικό έργο παρουσιάζεται σε δύο τόμους. Στο πρώτο μέρος που κυκλοφορεί, διερευνώνται οι συσχετισμοί ανάμεσα, στους τυποποιημένους ρυθμούς, τα πρότυπα, τις καταβολές ιδεών του σχεδιασμένου χώρου, τα σχεδιαστικά κινήματα και στην επικαιρότητα σχεδιασμού αστικών τοπίων. Από τις νέες τάσεις, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, γίνεται η κριτική παρουσίαση των σύγχρονων μεγάλων έργων και διαγωνισμών. 255 φωτογραφίες και σχέδια εικονογραφούν το design υπαίθριων χώρων, 150 περίπου από αυτά αναφέρονται στα διεθνή σύγχρονα και γνωστά ως μεγάλα έργα σχεδιασμού αστικών χώρων. Στο δεύτερο μέρος, συνεχίζεται η θεωρητική συζήτηση για τη μορφή και την ιδεολογία στη σύγχρονη αρχιτεκτονική τοπίου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)