Αθήνα 1204-1456 : τα άγνωστα χρόνια - Καντζίνος, Ελευθέριος Η. (Μεταίχμιο, 2020)
Η Αθήνα κατοικείται αδιαλείπτως για περισσότερο από έξι χιλιάδες χρόνια και είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου. Ωστόσο, μία ιστορική εποχή της έχει παραμείνει στην αφάνεια και πολλοί γνωρίζουν ελάχιστα γι’ αυτή. Πρόκειται για την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1205-1456). Στο βιβλίο αυτό γίνεται μία σύντομη ανασκόπηση από τους προϊστορικούς χρόνους έως την άλωση των Αθηνών από τους Σταυροφόρους· περιγράφεται η βίαιη εγκατάσταση των Σταυροφόρων στην Αθήνα· η σταδιακή εδραίωση των Καταλανών μισθοφόρων στην εξουσία του Δουκάτου των Αθηνών· οι έριδες των ιταλικών δυναστειών που τους διαδέχτηκαν· η άλωση των Αθηνών από τους Οθωμανούς. Επίσης περιγράφεται η διάρθρωση της αθηναϊκής κοινωνίας, η πνευματική ανάπτυξη, ο βίος και το έργο των διαπρεπέστερων λογίων με καταγωγή ή δράση στην αττική γη του 15ου αιώνα. Εξιστορείται η μοίρα των σπουδαιότερων μνημείων της Αθήνας, όπως αυτά είχαν διασωθεί έως τότε, μέσα από τις περιγραφές των πρώτων περιηγητών της ιστορίας, ενώ δίνονται πληροφορίες για την τοπογραφία της πόλης. Επιπλέον, αναφέρονται διάφοροι αθηναϊκοί μύθοι, δοξασίες, προλήψεις και δεισιδαιμονίες, όπως αυτοί διασώθηκαν στη λαϊκή μνήμη από γενιά σε γενιά.