Σε τροχιά πολέμου : μπορούν ΗΠΑ και Κίνα να αποφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη - Allison, Graham T., 1940- (Διεθνείς σχέσεις / Πεδίο, 2020)
Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΟΔΕΥΟΥΝ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ Η αιτία είναι η "Παγίδα του Θουκυδίδη": όταν μια ανερχόμενη δύναμη απειλεί να εκτοπίσει μια άλλη κυρίαρχη, τότε το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο πόλεμος. Αυτό το φαινόμενο είναι τόσο παλιό όσο και η ίδια η Ιστορία. Ο Θουκυδίδης, γράφοντας για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο που κατέστρεψε την αρχαία Ελλάδα, είπε ότι "η άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που αυτή γέννησε στη Σπάρτη έκαναν τον πόλεμο αναπόφευκτο". Παρόμοιες συνθήκες έχουν προκύψει δεκαέξι φορές κατά τα τελευταία πεντακόσια χρόνια. Οι δώδεκα από αυτές έληξαν βίαια.