Πρώιμη παρέμβαση και συμβουλευτική της οικογένειας νηπίων και παιδιών με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού - Συριοπούλου-Δελλή, Χριστίνα Κ. (Gutenberg, 2020)
Το βιβλίο αναφέρεται σε θέματα Συμβουλευτικής γονέων με σκοπό την ψυχολογική τους στήριξη αλλά και την εκπαίδευσή τους σε αναπτυξιακούς τομείς του νηπίου και του παιδιού, ώστε να καλλιεργήσουν σε αυτό δεξιότητες κατά την πρώιμη ηλικία. Τέτοιες προσεγγίσεις της Συμβουλευτικής συμβάλλουν στη συμπερίληψη των παιδιών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, στην προσαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην αξιοποίηση του δυναμικού τους και την ενεργοποίηση εσωτερικών αποθεμάτων τους. Παράλληλα οδηγεί τους γονείς να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες, πληροφόρηση και απομυθοποίηση των καταστάσεων, ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Οι γονείς πρέπει να είναι λειτουργικοί και να μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους. Ο αυτισμός δεν είναι μια στατική κατάσταση, αν και η ίαση έχει αμφισβητηθεί, τα νήπια μπορούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες, να αποκτήσουν λειτουργικές ρουτίνες και να πετύχουν κατά την ενηλικίωση αυτόνομη διαβίωση και ποιότητα ζωής. Τα κεφάλαια εξετάζουν θέματα αξιολόγησης, προτάσεις για τον σχεδιασμό αναπτυξιακών ψυχοπαιδαγωγικών παρεμβάσεων κατά την πρώιμη ηλικία με τη μεσολάβηση γονέων, τον τρόπο εκπαίδευσης των γονέων ώστε να καλλιεργήσουν δεξιότητες στα παιδιά τους, τον ρόλο του παιχνιδιού στην κοινωνική μεσολάβηση των γονέων και καλλιέργεια δεξιοτήτων στα παιδιά τους, προγράμματα τα οποία έχουν συγκροτηθεί για την καλλιέργεια δεξιοτήτων κατά την πρώιμη παρέμβαση σε άτομα με αυτισμό, την υποστήριξη των νηπίων με αυτισμό κατά τη μετάβασή τους από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό. Το βιβλίο σχεδιάζεται να αποβεί πολύτιμο για τους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ιατρούς και τους γονείς.