Μακεδονικά απομνημονεύματα και διπλωματικά παρασκήνια : 1898-1912 - Αυγερινού, Μελπομένη Κ. (University Studio Press, 2020)
"Εργασθήτε! διότι η ώρα εσήμανε 12 παρά τέταρτον". Ακολουθώντας την προτροπή του ιατρού Αγγέλου Σακελλαρίου από τη Γουμένισσα, από το 1898 έως το 1912 η Κεφαλονίτισσα Μελπομένη Αυγερινού αγωνίστηκε για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στη Μακεδονία. Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κινητοποίησε τον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ, στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Γεώργιο Θεοτόκη, στη Θεσσαλονίκη οργάνωσε το "Μακεδονικό Δίκτυο" και στην Κωνσταντινούπολη έφτασε ως τον Οθωμανό υπουργό Πολέμου Μαχμούτ Σεφκέτ πασά. Στο κείμενο των Μακεδονικών Απομνημονευμάτων παρουσιάζεται η δράση αυτής της δυναμικής γυναίκας, η οποία κατάφερε να ενεργοποιήσει άτομα και ομάδες (ανδρών και γυναικών), εκπαιδευτικούς, κληρικούς, στρατιωτικούς, πολιτικούς και διπλωμάτες, ακόμη και ξένους, για τα δίκαια του Ελληνισμού της Μακεδονίας. Όπως έγραψε: "Η γυνή, δια του ευστρόφου της ομιλίας της και του φύσει λεπτού τρόπου της, φθάνει ταχύτερον και ασφαλέστερον εις την επιτυχίαν των ζητημάτων". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)