Κατοχή και εμφύλιος στη Δυτική Μακεδονία - Ηλιάδου-Τάχου, Σοφία, 1960- (Επίκεντρο, 2020)
Η δεκαετία του 1940-1950 υπήρξε για την Ελλάδα μια δεκαετία κρίσης, διχασμού αλλά και η μήτρα κοινωνικών και ιδεολογικών μετασχηματισμών που καθόρισαν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, αλλά και τη συλλογική μνήμη σήμερα. Μόλις τα τελευταία χρόνια η ιστοριογραφία άνοιξε συστηματικά το ερευνητικό κεφάλαιο αυτής της δεκαετίας και έχει προχωρήσει στη συστηματική εξέταση μιας σειρά ζητημάτων του κομβικού τρίπτυχου "Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος" ως επί το πλείστον από τη σκοπιά της γενικής ιστορίας.