Μεφίστο - Villiot, Bernard; Villiot, Bernard; Guilloppe, Antoine, 1971-; Σχινά, Κατερίνα 1956- (Μαγικό Στερέωμα, 2019)
Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Bernard Villiot και ο ανανεωτής της γαλλικής εικονογραφικής παράδοσης Antoine Guilloppe δημιούργησαν την βαθιά τρυφερή ιστορία ενός μαύρου γάτου που είναι απόβλητος από παντού εξαιτίας του χρώματός του. Μόνος ανάμεσα στους ανθρώπους που τον εχθρεύονται, ταυτίζοντάς τον με το κακό και γι' αυτό δίνοντάς του το όνομα "Μεφίστο", ο ανεξάρτητος κεραμιδόγατος της ιστορίας θα αναζητήσει καταφύγιο στην εξοχή, ελπίζοντας να βρει την ησυχία του ανάμεσα στα ζώα. Μα ο χειμώνας έρχεται βαρύς και ο Μεφίστο αναγκάζεται να επιστρέψει στην πόλη. Εκεί θα βρεθεί μπροστά σε μια έκπληξη. Όσοι τον απεχθάνονταν και τον έδιωχναν από παντού, τώρα τον υποδέχονται με ενθουσιασμό, γιατί είναι ο σωτήρας τους, ο εξολοθρευτής των αρουραίων που λυμαίνονται τα πάντα. Οι πρώην διώκτες του θέλουν τώρα να τον παρασημοφορήσουν, γεμίζοντάς τον τιμές. Όμως εκείνος δεν θα απεμπολήσει την ελευθερία του. Η ιστορία του γάτου Μεφίστο μιλάει στα παιδιά με συγκινητικό και απλό τρόπο για την αξία του διαφορετικού και για τη σημασία της ανεκτικότητας, μαθαίνοντάς τους ότι αυτό που φοβόμαστε μπορεί να είναι τελικά εκείνο που θα πλουτίσει τη ζωή μας. Είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στην ελευθερία του ατόμου που αδιαφορεί για την εφήμερη δόξα, αν είναι να διατηρήσει την αυτονομία του.