Η πλήξη - Moravia, Alberto, 1907-1990 (Ελληνικά Γράμματα, 2020)
Η πλήξη που προσπάθησα να περιγράψω στο βιβλίο μου είναι σίγουρα το προϊόν μιας συγκεκριμένης κοινωνίας. [...] Στην ουσία, είναι το προϊόν μιας αποξένωσης. Δηλαδή, η διάρρηξη της σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και στην πραγματικότητα". Αλμπέρτο Μοράβια, 1960 Το κλασικό πλέον έργο του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα, το οποίο γράφτηκε στα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια αξεπέραστη λογοτεχνική σπουδή σχετικά με τις ατέλειωτες διακυμάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο πλαίσιο της κατακερματισμένης, και συχνά διχασμένης, σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Η πλήξη, η ιστορία ενός αποτυχημένου καλλιτέχνη, κακομαθημένου γόνου μιας εξαιρετικά εύπορης οικογένειας, ενός άνδρα που καταλήγει πλήρως παραδομένος στα κάλλη ενός νεαρού μοντέλου. Μια σαγηνευτική ιστορία που πραγματεύεται την πάντα περίπλοκη και απρόβλεπτη ισορροπία ανάμεσα στο χρήμα, στον σαρκικό έρωτα και στους κινδύνους που κρύβει η αχαλίνωτη ανδρική φύση. Ένα δυναμικό, συχνά ενοχλητικό ανάγνωσμα, το οποίο μελετά σε βάθος την παθολογία και τα αδιέξοδα του ατόμου στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Αναμφίβολα, ένα από τα αριστουργήματα του Αλμπέρτο Μοράβια, ο οποίος, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Άντονι Μπέργκες, "πάντα προσπαθούσε να αποκαλύψει τις σκοτεινότερες, συναρπαστικότερες και κυρίως άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης φύσης".