Η καταγωγή των ειδών - Darwin, Charles, 1809-1882 (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών, 1997)
Είναι αυτονόητη η συγκινησιακή φόρτιση κάθε εξελικτιστή που θα προλόγιζε το βιβλίο του ιδρυτή της Εξελικτικής θεωρίας, την Καταγωγή των Ειδών, του Κάρολου Δαρβίνου. Γιατί πρόκειται για μια πράξη που χρειάζεται θάρρος και σεβασμό ταυτόχρονα το βιβλίο αυτό δεν είναι μια απλή πραγματεία της εποχής εκείνης που τάραξε τα καθιερωμένα, αλλά μια πρωτότυπη και πρωτόγνωρη προσπάθεια για τα χρονικά της επιστημονικής σκέψης και είναι απλά το βιβλίο εκείνο που συμπύκνωσε στις 592 σελίδες του την παρατήρηση εκατοντάδων ετών, την αξιοποίηση της τρέχουσας για την εποχή εκείνη γνώσης και τη μεταποίησή της σε μορφοποιημένη θεωρία, η οποία άλλαξε τις απόψεις μας "περί ζωής". Αναμφίβολα, το βιβλίο αυτό, η Καταγωγή των Ειδών, είναι ένας θεμελιακός ογκόλιθος πάνω στον οποίο κτίζεται συνεχώς το οικοδόμημα της βιολογικής αλλά και φιλοσοφικής μας αυτογνωσίας. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)