Από τον Μωυσή στον Μωάμεθ : το κοινό ταξίδι Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που οι φονταμενταλιστές προτιμούν να το αρνούνται - Isbouts, Jean-Pierre (Ωκεανίδα, 2007)
Ένα ανατρεπτικό ιστορικό έργο που καταγράφει τη διαδοχική εξέλιξη των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών -του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Μωαμεθανισμού- βάσει φιλολογικών και αρχαιολογικών πηγών. Το ταξίδι αυτό μας παρουσιάζει πώς αναπτύχθηκαν οι τρεις θρησκείες πάνω σε έναν κοινό άξονα: πώς ο Ιουδαϊσμός εξελίχθηκε από τον πρωτόγονο μονοθεϊσμό της Μεσοποταμίας, πώς ο Χριστιανισμός γεννήθηκε σε μια κρίση του Ιουδαϊσμού και πώς το Ισλάμ ήταν ταυτόχρονα αποδοχή και αντίδραση στον Ιουδαϊσμό των ραββίνων και την έξαρση της βυζαντινής Ορθοδοξίας του 6ου μ.Χ. αιώνα. "Το βασικό επιχείρημα αυτού του βιβλίου", λέει ο Ζαν-Πιερ Ισμπούτς, "είναι ότι ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ όχι μόνο εκπορεύονται από την ίδια πηγή, αλλά ότι, κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους, το κάθε δόγμα οφείλει στο άλλο πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε -ή, από ό,τι οι φονταμενταλιστές θα μας επέτρεπαν να αναγνωρίσουμε".