Ο ρώσος μαθηματικός Γκρίσα Πέρελμαν - Gessen, Masha 1967- (Εκδοτικός Οίκος Τραυλός, 2009)
2000, Μάιος, Βοστώνη: το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay ορίζει τα επτά σημαντικότερα άλυτα προβλήματα των Μαθηματικών, και αθλοθετεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για το καθένα. 2002, Νοέμβριος, Αγία Πετρούπολη: ο ιδιοφυής ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι [Γκρίσα] Πέρελμαν "ανεβάζει" στο διαδίκτυο την απόδειξή του για την Εικασία του Πουανκαρέ: ένα από τα επτά δυσεπίλυτα προβλήματα -που ταλάνιζε τους σημαντικότερους μαθηματικούς από τις αρχές του 20ού αιώνα- είχε βρει τον "δάσκαλό" του. 2006, Αύγουστος, Μαδρίτη: η κοινότητα των μαθηματικών αναμένει τον Γκρίσα να παρευρεθεί στην τελετή απονομής του Μεταλλίου Φιλντς (το μαθηματικό ισοδύναμο του βραβείου Νόμπελ) και να αποδεχτεί την τιμητική του διάκριση. Ο εκκεντρικός 40χρονος μαθηματικός -κλεισμένος με τη μητέρα του σε ένα φτωχικό δυάρι- περιφρονεί φίλους και συναδέλφους και δηλώνει απών. 2009, Οκτώβριος, Αγία Πετρούπολη: "Η συνάντησή μας δεν έχει κανένα νόημα", απαντά ο Γκρίσα στον πρόεδρο της επιτροπής του Ινστιτούτου Clay, και -άκαμπτος στις πεποιθήσεις του- απορρίπτει κατηγορηματικά το ένα εκατομμύριο δολάρια. Πώς κατόρθωσε αυτός ο τόσο αινιγματικός μαθηματικός να "αλώσει" το πρόβλημα, εντελώς μόνος, αποκομμένος από την κοινωνία και τους δυτικούς συναδέλφους του; Τι είδους δημιουργικές διεργασίες τροφοδότησαν την απρόσκοπτη σκέψη του με τέτοια υπολογιστική ισχύ ώστε να εξωθήσει τις έννοιες των μαθηματικών στα απώτατα όρια της λογικής; Κάτω από ποιες συνθήκες εκπαιδεύτηκε και με ποια ιδεώδη ανδρώθηκε στη Σοβιετική Ένωση της μετασταλινικής εποχής; Πώς κατέληξε να απαξιώσει χρήματα και φίλους, και γιατί αρνείται κάθε επικοινωνία με ολόκληρο τον κόσμο; Εντυπωσιασμένη από τη μοναδικότητα αυτού του χαρακτήρα αλλά και από την ιδιομορφία αυτού του φαινομένου των μαθηματικών, η συγγραφέας-μαθηματικός Masha Gessen αφιερώθηκε στην εξιστόρηση της απίστευτης βιογραφίας του Γκρίσα Πέρελμαν. Μια αληθινή ιστορία, ένα μαθηματικό μυστήριο, το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, και η μοίρα μιας ιδιοφυίας στον σημερινό μας κόσμο.