Για να καταλάβουμε τον κόσμο μας : εισαγωγή στην ανάλυση κοσμοσυστημάτων - Wallerstein, Immanuel Maurice, 1930-2019 (Ιστορική βιβλιοθήκη, 2009)
Στο νέο του έργο, "Για να καταλάβουμε τον κόσμο μας" ο Immanuel Wallerstein συμπυκνώνει τις βασικές αρχές της περίφημης θεωρίας του και απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα, που απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Είναι η σημερινή κρίση της παγκόσμιας οικονομίας σαν τις προηγούμενες; Τι είναι στην πραγματικότητα αυτό που ονομάζουμε "οικονομική ανάπτυξη"; Τι σημαίνει "Πόρτο Αλέγκρε" και "Νταβός"; Πού πάει ο κόσμος μας; Τι είναι οι Κύκλοι Κοντράτιεφ; Γιατί κύτταρο της σημερινής κοινωνίας είναι το νοικοκυριό και όχι το άτομο; Γιατί ο ρατσισμός και ο σεξισμός εξαπλώνονται με τη βοήθεια του συστήματος, μονολότι διαρκώς ακούμε να καταδικάζονται από επίσημα χείλη; Τι ακριβώς κάνουν οι μαφίες; Είναι απλά ένας μύθος το έθνος; Έχουν μέλλον τα κοινωνικά συστήματα; Τι ήταν αυτό που έγινε το 1968; Πώς φτιάχτηκαν οι κοινωνικές επιστήμες που έχουμε σήμερα, και μας είναι άραγε αρκετές για να καταλάβουμε τον κόσμο μας; Κατανοητές απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, από τον κοινωνικό επιστήμονα που το 1999 τόλμησε να προβλέψει ότι σε δέκα χρόνια κανείς πια δε θα ασχολούνταν με το νεοφιλελευθερισμό.