Ο Αλέξης στη χώρα των θαυμάτων : ο Τσίπρας, η Ελλάδα και η Μεγάλη Αριστερά - Λακόπουλος, Νίκος, 1961- (Πολιτική / Λιβάνυ, 2014)
Με διάθεση σκωπτική και ελάχιστο χιούμορ σ' αυτό το βιβλίο αναζητήσαμε το νήμα που συνδέει τη φλόταν γραβάτα του Άρη Βελουχιώτη, όταν ήταν μποέμ νέος στην ανθίζουσα Αθήνα -και δεν ήταν στην εξορία ή στη φυλακή-, με το ζιβάγκο του Ανδρέα και το χτένισμα σε στιλ καρφάκια του Αλέξη Τσίπρα. Για κάποιο διαβολεμένο λόγο η εποχή που ζούμε μοιάζει με την εποχή όπου η δύση ανακάλυπτε το τσάρλεστον. Λίγο πριν, λίγο μετά τον πόλεμο. Το τσάρλεστον εμφανίστηκε μαζί με την Αριστερά. Μαζί απαγορεύτηκαν, μαζί πέρασαν και στην παρανομία. Αναζητώντας το σενάριο της ελληνικής Ιστορίας, γλιστράμε από τα κινήματα των τινέιτζερ της δεκαετίας του 1990, που μας χάρισαν και τον Αλέξη Τσίπρα, στη γέννηση της ελληνικής Αριστεράς και του νεοελληνικού κράτους. Η Ελλάδα γεννήθηκε με ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο που όριζε περισσότερο εδάφη παρά ελευθερίες. Ένα αόρατο νήμα και πολλά δάνεια -με πρώτο το 1824- ενώνουν τη νεοελληνική Ιστορία, τον Άρη Βελουχιώτη με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Το βιβλίο παρακολουθεί το νεαρό Αλέξη Τσίπρα να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της πολιτικής Ιστορίας και παράλληλα αναζητά τις ρίζες της Αριστεράς και τις πηγές της κακοδαιμονίας του νεοελληνικού έθνους. Ξαφνικά βλέπουμε τον Όθωνα να πετά βιτριόλι σε διαδηλωτές φοιτητές και στο ίδιο πλάνο τον υπουργό Δένδια να αποχωρεί με μια ντραμς από την κατάληψη της Βίλας Αμαλίας. Φαίνεται πως η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Στην Ελλάδα, η οποία απέκτησε την "ανεξαρτησία" της από ένα λάθος, ήταν εξαρχής μια φάρσα.