Ιπποκρατική ιατρική : όρκος, περί ιερής νούσου, περί αέρων υδάτων τόπων, προγνωστικόν - Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ. (Παρατηρητής, 1983)
Ο τόμος αυτός προήλθε από την επιθυμία μου να εισαγάγω -πέρα από τους φοιτητές μου- και ένα πλατύτερο κοινό στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής Ιατρικής: οι Έλληνες φιλόλογοι να έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν μερικά, άγνωστα σ' αυτούς, αρχαία ελληνικά κείμενα οι γιατροί να βοηθηθούν να καταλάβουν τα κείμενα αυτά από έναν άνθρωπο που ξέρει τις δυσκολίες τους και θέλει να τους βοηθήση να τις ξεπεράσουν κάθε γενικότερα καλλιεργημένος άνθρωπος να έχη σωστές πληροφορίες επάνω στο θέμα των αρχών και της πρώτης μεγάλης περιόδου ακμής της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. Όταν στον τόπο μας γυρίζονται ακόμη και κινηματογραφικά έργα με θέμα τη ζωή του Ιπποκράτη -τι ανευθυνότητα, αλήθεια!- το χρέος όλων μας να κατατοπισθούμε σωστά γίνεται, πιστεύω, μεγαλύτερο. Θα ήθελα να κλείσω τον πρόλογο αυτό με μερικές ειδικότερες παρατηρήσεις: Το βιβλίο αυτό θα έχη -μοιραία- δύο κατηγοριών αναγνώστες από τη μια τους λίγο πολύ ειδικούς, αυτούς που είναι συνηθισμένοι στον τρόπο με τον οποίο γράφουν τα βιβλία τους οι κλασσικοί φιλόλογοι από την άλλη όλους εκείνους που, παίρνοντας ένα βιβλίο στα χέρια τους, έχουν την απαίτηση -το δικαίωμα, πιστεύω- να εξασφαλίσουν από αυτό όχι μόνο κάποια ωφέλεια, αλλά μαζί και κάποια τέρψη. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)