Η γλώσσα του Θεού : ένας επιστήμονας δίνει μαρτυρία για την πίστη - Collins, Francis S. (Παπαζήση, 2009)
Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στη διαχρονική πορεία των Ιατροβιολογικών Επιστημών θεωρείται η ολοκλήρωση της μελέτης του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ένα γεγονός το οποίο, κατά γενική παραδοχή, θα επηρεάσει την υγεία του ανθρώπινου γένους σε όλες τις μελλοντικές γενιές. Είναι ένα κατόρθωμα που απαίτησε την επένδυση εκατομμυρίων εργασιακών ωρών, την επίπονη προσπάθεια εκατοντάδων διακεκριμένων επιστημόνων και τη συνεπικουρία ενός άρτιου τεχνολογικού εξοπλισμού κυρίως από πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η προσπάθεια αυτή άρχισε από την κλινική παρατήρηση οικογενειών ασθενών με τον ίδιο τρόπο που έκανε αιώνες πριν ο Ιπποκράτης, χωρίς όμως εκείνος να διαθέτει τη σύγχρονη φαρέτρα των διαγνωστικών μέσων, και κατέληξε, με τη βοήθεια των εξελιγμένων κατακτήσεων της ηλεκτρονικής κυρίως επιστήμης, στην αποκρυπτογράφηση του γενετικού κώδικα του ανθρώπινου γονιδιώματος, γνωστή διεθνώς ως "Human Genome Project". Στην ελληνική επιστημονική κοινότητα έχει επικρατήσει ο όρος "Σχέδιο Ανθρώπινου Γονιδιώματος", ο οποίος και χρησιμοποιείται στην παρούσα έκδοση. Επικεφαλής της πολυμελούς αυτής ομάδας επιστημόνων διαφόρων γνωστικών αντικειμένων ήταν ο Dr Francis Collins. Ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας ευφυής ερευνητής, ο οποίος στα αρχικά στάδια των σπουδών του και της επιστημονικής του σταδιοδρομίας ήταν αγνωστικιστής και αργότερα άθεος. [...] (Από τον πρόλογο στην ελληνική έκδοση)