Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας - De Botton, Alain, 1969- (Ξένη λογοτεχνία / Πατάκη, 2009)
Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στη δουλειά - όμως είναι εκπληκτικό πόσο λίγα πράγματα έχουν γραφτεί σχετικά με το τι κάνει την εργασία μια απ' τις πιο συναρπαστικές και ταυτόχρονα επίπονες δραστηριότητές μας. Το βιβλίο αυτό διερευνά τις χαρές και τους κινδύνους του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, ζωντανεύοντας με εξαιρετικό τρόπο αυτά με τα οποία ασχολούμαστε όλη μέρα -και όλη νύχτα- προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η ξέφρενη καθημερινότητά μας. Με φιλοσοφική ματιά και με τον χαρακτηριστικό συνδυασμό χιούμορ και γνώσεων, ο Αλαίν ντε Μποττόν μας οδηγεί σε ένα ταξίδι που περιλαμβάνει μια εσκεμμένα εκλεκτική ποικιλία επαγγελμάτων, από την κατασκευή πυραύλων ως την παρασκευή μπισκότων, από τη λογιστική ως την τέχνη, στην προσπάθεια να διερευνήσει τι κάνει άλλες δουλειές να μας ικανοποιούν κι άλλες να μας καταστρέφουν την ψυχή. Στην πορεία ο Ντε Μποττόν εγείρει τα σημαντικά ερωτήματα που όλοι τείνουμε να έχουμε για τη δουλειά μας: - Τι να κάνω στη ζωή μου; - Πως μπορώ να συνδυάσω τις χρηματικές απολαβές με μια εργασία που να με ικανοποιεί; - Τι θα έχω πετύχει στο τέλος της καριέρας μου; Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πανηγυρικό και μια έρευνα μαζί, για κάτι που παίζει εξίσου κεντρικό ρόλο στη ζωή μας όσο ο έρωτας - αν και συνήθως δυσκολευόμαστε υπερβολικά να το αναλύσουμε όπως πρέπει, καθώς οι περισσότεροι συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά που επέλεξε για λογαριασμό μας ο δεκαεξάχρονος εαυτός μας...