Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης : περιδιάβαση στη ζωή του εκδότη Γιάννη Βελλίδη με οδηγό τον πιστό συνεργάτη του Λευτέρη Βόδενα - Χριστοδούλου, Χρίστος Κ. (Παρατηρητής, 1999)
Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του τύπου της Θεσσαλονίκης ήταν ο εκδότης τη εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», Γιάννης Βελλίδης. Η παρούσα εργασία εξετάζει πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Μακεδονία», μιας περιόδου τεσσάρων δεκαετιών, συγκεντρώνει τις αποσπασματικές και ελλιπείς πληροφορίες που αναφέρονται στη βιβλιογραφία για τον εκδότη, καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν και φέρνει στο φω διπλωματικά αρχεία, με σκοπό να διερευνήσει τις σχέσεις του Βελλίδη με την πολιτική εξουσία της εκάστοτε εποχής. Από την έρευνα προκύπτει ότι, στη μακρά πορεία του στο τιμόνι της εφημερίδας «Μακεδονία» οι σχέσεις του εκδότη με την πολιτική εξουσία δεν ήταν μονοδιάστατες και αμετάβλητες, αλλά διαμορφωνόταν από τον βαθμό ελευθερίας που υπήρχε την εκάστοτε εποχή αλλά και το αν την εξουσία κατείχαν ιδεολογικοί αντίπαλοι ή φίλοι του εκδότη. Για παράδειγμα κατά τις περιόδους δικτατορικών καθεστώτων η εφημερίδα αποδέχτηκε την επιβολή λογοκρισίας, δημοσίευσε κείμενα κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά ταυτόχρονα ο εκδότης υπέστη δικαστικές διώξεις. Τις περιόδους που την εξουσία ασκούσαν κόμματα της δεξιάς, ο εκδότης άσκησε δριμεία αντιπολίτευση μέσω της «Μακεδονίας», η οποία λειτούργησε κατά κάποιο τρόπο ως η «φωνή» του κεντρώου χώρου. Ο εκδότης χρησιμοποίησε την επιρροή της εφημερίδας στη διαμόρφωση κομματικών και εκλογικών συσχετισμών και σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλαβε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων, κυρίως ως προς την ενοποίηση των πολιτικών δυνάμεων του Κέντρου, αλλά και στα γεγονότα της αποστασίας.