Η φιλοσοφία της βαρεμάρας - Svendsen, Lars Fr. H., 1970- (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences, 2006)
Την έχουν περιγράψει σαν «μια ήμερη λαχτάρα χωρίς συγκεκριμένο στόχο» (Σοπενχάουερ), σαν «κτηνώδες και ακαθόριστο βάσανο» (Ντοστογιέφσκυ) και σαν «εισβολή του χρόνου στο κοσμικό σου σύστημα» (Μπρόντσκυ), αλλά ελάχιστοι από εμάς σήμερα μπορούν να εξηγήσουν επακριβώς τι είναι η βαρεμάρα. Το βιβλίο ''Η φιλοσοφία της βαρεμάρας'' ασχολείται με μια από τις μεγαλύτερες έγνοιες της εποχής μας, καθώς διερευνά τη φύση της βαρεμάρας, την καταγωγή της, πώς μας επηρεάζει και γιατί μοιάζει να μην μπορούμε να την ξεπεράσουμε ακόμη κι αν πολύ το επιθυμούμε. Ο Λαρς Σβέντσεν παρατηρεί το φαινόμενο όπως εκδηλώνεται στη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την ψυχολογία, τη θεολογία και τη λαϊκή κουλτούρα. Παρουσιάζει τις προ-ρομαντικές απόψεις για τη βαρεμάρα κατά τον μεσαίωνα, περιδιαβαίνει τις φιλοσοφικές διερωτήσεις από τον Πασκάλ μέχρι τον Νίτσε και από τον Καντ μέχρι τον Χάιντεγκερ και εξετάζει τις λογοτεχνικές απόπειρες κατανόησης του φαινομένου από τον Ρομαντισμό μέχρι σήμερα. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, μοναδικό στο είδος του, πνευματώδες και διασκεδαστικό, παρότι καταπιάνεται μ' ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που τελικά αφορά τους πάντες, αφού μάλλον κανείς και καμιά δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βαρέθηκε κάποια στιγμή στη ζωή του/της.