Η αρπαγή του πλούτου : χρήμα, εξουσία, διαπλοκή στην Ελλάδα - Βεργόπουλος, Κώστας Β., 1942-2017 (Πολιτική / Λιβάνη, 2005)
Στη χώρα μας επικρατεί ένα σύστημα άγριου πλουτισμού, που δεν βασίζεται στην αύξηση της παραγωγής, αλλά στην αρπαγή των πόρων και των εισοδημάτων, στην απομύζηση του δυναμικού ολόκληρης της κοινωνίας, μέσω προνομιακών συμβάσεων με το Δημόσιο, μέσω του δανεισμού και της καταχρέωσης των οφειλετών. Με πρόσχημα τη σύγκλιση με την Ευρώπη και την προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση, εξαπολύεται ατέλειωτη επίθεση κατά του εισοδήματος, κατά του τρόπου ζωής και του πολιτισμού των εργαζομένων. Εκτρέφονται συγκροτήματα μεγάλου πλούτου, με τη συνενοχή της κρατικής εξουσίας, με παράλληλη επέκταση της φτώχειας και των αποκλεισμών. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, όμως η τάξη του χρήματος αντιγράφει λατινοαμερικάνικα πρότυπα και καθηλώνει την κοινωνία σε ασιατικά. (...) Μετά τη χίμαιρα της παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας καταστολής, μετά την απομυθοποίηση της Ευρώπης, ο Κώστας Βεργόπουλος φωτίζει, με επίσημα ελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία, τον εικονικό και αδιέξοδο χαρακτήρα του μοντέλου συσσώρευσης πλούτου στην Ελλάδα.