Δούλα και κυρά : όψεις εθνικισμού, ρόλοι και συμπεριφορές στην Ελλάδα των ρομαντικών χρόνων, 1836-1897 - Τζανάκη, Δήμητρα (Κοινωνικές Επιστήμες = Social sciences, 2007)
Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που με τεκμηριωμένο όσο και γλαφυρό τρόπο δείχνει το πώς στα τέλη του 19ου αιώνα η Μεγάλη Ιδέα, ως ιδεολόγημα, κουλτούρα και ιδεολογία, δημιούργησε το πλαίσιο στο οποίο οι γυναίκες όρισαν την ταυτότητά τους ως μέλη ενός συγκροτούμενου έθνους-κράτους. Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκαν έννοιες όπως: δημόσιο - ιδιωτικό, λογική - συναίσθημα, κράτος - έθνος, πολιτεία - κοινωνία και φυσικά άνδρας - γυναίκα. Με πειστικό όσο και ευρηματικό τρόπο το βιβλίο δείχνει κάτι που η μέχρι τώρα ιστορική έρευνα είχε παραμελήσει: το πώς η σχέση εθνικής ιδέας και κοινωνικού φύλου καθόρισε τον πολιτισμό, την ηθική και εντέλει την καθημερινότητα μιας ολόκληρης εποχής.