Τι είναι θρησκεία - Crawford, Robert G., 1927- (Κοινωνικές επιστήμες = Social sciences, 2004)
Όλοι γνωρίζουμε τι είναι θρησκεία, ή μήπως όχι; Καθώς ο κόσμος μας με πρωτόγνωρους ρυθμούς κυριεύεται από τις αξίες του εκκοσμικευμένου λόγου της νεοτερικότητας, η θρησκεία θεωρούνταν ως ένα ξεπερασμένο φαινόμενο, μια κακή συνήθεια της «ανορθολογικής» παράδοσης. Η «παγκοσμιοποίηση» επρόκειτο να θέσει τη θρησκεία στα αζήτητα της ιστορίας. Παραδόξως όμως, η θρησκεία σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, φαίνεται να διαπλέκεται με πολιτικές στοχεύσεις, να έχει ένα σημαντικό ειδικό βάρος στο πολιτιστικό και ηθικό πλαίσιο της καθημερινότητάς μας.Το "Τι είναι θρησκεία" με συστηματικό όσο και κατανοητό τρόπο μας εισάγει στα διάφορα συστήματα πίστης, αναλύει το τι πραγματικά πιστεύουν οι άνθρωποι και προσδιορίζει τα όρια των παραδοσιακών θρησκειών, χωρίς να παραλείπει την ανάλυση της ιδιότυπης υποταγής στις σημερινές «εκκοσμικευμένες θρησκείες» του υλισμού, του ουμανισμού, των επιστημών. Πρόκειται για μια καινούρια κοινωνιολογική όσο και φιλοσοφική ματιά στα διαρκή ερωτήματα των ιεροτελεστιών, της πίστης, της ηθικής και της «σωτηρίας» του ανθρώπου.