Η κόκκινη βασίλισσα : το σεξ και η εξέλιξη της ανθρώπινης φύσης - Ridley, Matt, 1958- (Κάτοπτρο, 2012)
Είναι το σεξ ο καθοριστικός παράγοντας για την ανθρώπινη επιβίωση; Γιατί υπάρχουν δύο φύλα; Σε τι ωφελεί η σεξουαλική αναπαραγωγή; Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ερμαφρόδιτοι; Μήπως το ανδρικό φύλο είναι περιττό; Γιατί τα ωάρια είναι μεγάλα και ακίνητα ενώ τα σπερματοζωάρια μικρά και κινούμενα; Χρησιμοποιώντας τον μύθο της Κόκκινης Βασίλισσας (η οποία αναγκάζεται να τρέχει διαρκώς προκειμένου να παραμένει στην ίδια θέση), ο συγγραφέας μας δίνει απαντήσεις για εκατοντάδες αινίγματα της ανθρώπινης φύσης και του ανθρώπινου πολιτισμού: Γιατί η σεξουαλική αναπαραγωγή αποτελεί την καλύτερη στρατηγική του ανθρώπου για την αντιμετώπιση των αενάως μεταλλασσόμενων παρασίτων του; Πώς συμβιβάζεται η κοινή ανθρώπινη φύση μας με τη μοναδικότητα του ατόμου; Γιατί σε πολλά είδη ζώων τα αρσενικά είναι όμορφα και στολισμένα και τα θηλυκά άσχημα και αστόλιστα, ενώ στον άνθρωπο φαίνεται να ισχύει το αντίθετο; Για ποιον λόγο οι άνδρες ζητούν τις γυναίκες σε γάμο, και ποια λογική υπόκειται των εξωφρενικών αντιλήψεών μας για την ομορφιά; Γιατί οι μοιχαλίδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συλλάβουν παιδί με τον εραστή παρά με τον σύζυγό τους; Υπάρχουν νοητικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα; Πώς εξηγείται ο μεγάλος μας εγκέφαλος, και μήπως αυτός δεν είναι τελικά παρά ένα όργανο ερωτοτροπίας; Έξοχα γραμμένη, η "Κόκκινη Βασίλισσα" προσφέρει έναν συναρπαστικό νέο τρόπο ερμηνείας των ανθρώπινων ιδιαιτεροτήτων και της εξέλιξής τους. (Από την παρουσίαση της έκδοσης) "Μια παραστατική εισαγωγή στις πιο συναρπαστικές ιδέες που διαθέτουμε γύρω από την εξέλιξη της σεξουαλικής αναπαραγωγής. [...]". (Robert Trivers, Πανεπιστήμιο Rutgers) "Ο Ridley ενδιαφέρεται περισσότερο για τη σαφήνεια των εξηγήσεων, την κομψότητα του ύφους και την καθαρή απόδοση της αλήθειας, απ' ό,τι για την τήρηση των ανιαρών κανόνων της πολιτικής ορθότητας. [...] Το βιβλίο του είναι μια πνοή καθαρού αέρα". (Richard Dawkins, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) "Μια έξοχη πραγματεία για τις επιστημονικές αντιπαραθέσεις σχετικά με τα πώς και τα γιατί του σεξ και της εξέλιξης, και την ατέρμονη εξελικτική μάχη ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό. [...] Μια εκθαμβωτική επίδειξη δημιουργικότητας και πνεύματος". (The Independent) "Εντυπωσιακά ενημερωμένο και υπέροχα καλογραμμένο. [...]". (The New Scientist) "Ο Ridley δεν φοβάται τους παραλληλισμούς της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τις συμπεριφορές κατώτερων ζώων. [...] Θαμπώνει τον αναγνώστη με τις γνώσεις του για τις συνήθειες εντόμων, ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. [...] Πώς να περιγράψει κανείς με λίγες λέξεις τον πλούτο των ιδεών που περιέχονται στο βιβλίο αυτό; [...]". (Sunday Telegraph) "Ένα εξαιρετικό βιβλίο. Πνευματώδες, ευκολονόητο και γεμάτο προκλητικές υποθέσεις. [...]". (Wall Street Journal)