1940-41 Ελλάδα, η πρώτη νίκη : ιστορικό οπτικοακουστικό λεύκωμα : περιέχει αυθεντικό υλικό εποχής, κείμενα, φωτογραφίες, κινηματογραφικά ντοκουμέντα - Παπαδημητρίου, Νίκος; Δρακόπουλος, Βαγγέλης; Ευθυμίου, Γεωργία (National Geographic, 2008)
Ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, όπως, για παράδειγμα, η εμπλοκή της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, καθώς και από την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα που καθιστούν δύσκολη την έγκυρη καταγραφή όλων όσων έχουν συμβεί. Μολονότι όλα αυτά τα γνωρίζαμε, αποφασίσαμε να καταπιαστούμε με την κρίσιμη περίοδο της ιταλικής επίθεσης, της ελληνικής αντεπίθεσης και της γερμανικής παρέμβασης, που οδήγησε στην κατάληψη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα και στη μεταφορά της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης στην Αλεξάνδρεια. Η έγκυρη περιγραφή των γεγονότων συνδυάστηκε με την κοπιώδη εργασία που συνεπάγεται η παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ. Αυτό σήμαινε, εκτός από τη μελέτη των ελληνικών, των βρετανικών, των ιταλικών και των γερμανικών αρχείων, τη μετάβαση των κινηματογραφικών συνεργείων στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στην Κρήτη, στην Αλβανία, στη Ρώμη και στην Αλεξάνδρεια, στους χώρους δηλαδή όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που συμπληρώνεται με τα ιστορικά τεκμήρια, τόσο τα γραπτά όσο και τα φωτογραφικά, καθώς και με τα κινηματογραφικά επίκαιρα της εποχής. Θεωρούμε ότι έχουμε ήδη δώσει εξετάσεις στους αναγνώστες μας με την παραγωγή των προηγούμενων οπτικοακουστικών λευκωμάτων, που αφορούν το 1922, το 1912-13 και το 1453, και γνώρισαν ευρύτατη, πρωτοφανή θα λέγαμε, αποδοχή. Το παρόν λεύκωμα, όπως και τα προηγούμενα, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει απαραίτητο συμπλήρωμα της οικογενειακής σας βιβλιοθήκης.