Η αναζήτηση του ιστορικού Ευαγγελίου - Wills, Lawrence M., 1954- (Ιστορικό δοκίμιο : Θρησκειολογία, 2002)
Η Αναζήτηση του ιστορικού Ευαγγελίου, ένα βιβλίο σοφό, τολμηρό και απόλυτα εμπεριστατωμένο, διερευνά σε βάθος τη φύση και την προέλευση του Ευαγγελίου ως λογοτεχνικού είδους. Προσφαίρει μια επίκαιρη και προκλητική ανάλυση των ευαγγελίων μέσα στο σαφές και συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο που υποστηρίζεται ότι έζησε ο Ιησούς, Ερευνά διεξοδικότατα τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα Κατά Μάρκον και Κατά Ιωάννην ευαγγέλια και αποδεικνύει πως τα ευαγγέλια αυτά όχι μόνο είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αλλά και ότι προέρχονται από παλαιότερες προφορικές παραδόσεις απ’ αυτές της εποχής του Ιησού. Παρουσιάζει θεωρίες γύρω από τον Ιησού προγενέστερες της εποχής του και ερευνά την προέλευση των αφηγήσεων με αντικείμενο την ζωή του. Ο καθηγητής Γουίλς συγκρίνει και διερευνά τις αναλογίες μεταξύ λαϊκών μυθιστορηματικών βιογραφιών, όπως το άσεμνο και σατυρικό βιβλίο «Ο βίος του Αισώπου» (με παραβολικό περιεχόμενο), και των ευαγγελίων, καταλήγοντας σε συγκλονιστικά συμπεράσματα σχετικά με την προέλευση των ευαγγελίων. . .