Τύχη : η ανεξιχνίαστη, αντιφατική οντότητα που διαφεντεύει την ανθρώπινη διαδρομή - Παμπούκης, Γιώργος (Λογοτεχνικά δοκίμια / Πατάκη, 2014)
Ένας στενός σας φίλος κανόνισε να πάει για λίγες µέρες στο Λονδίνο µε τη γυναίκα του. Την τελευταία στιγµή αναγκάζεται να µείνει άλλη µια µέρα στην Αθήνα. Συµφωνεί λοιπόν µε τη γυναίκα του να φύγει εκείνη πρώτη και να πάει αυτός την εποµένη να τη συναντήσει. Εκείνη όντως φεύγει, το αεροπλάνο της πέφτει, η δύσµοιρη γυναίκα σκοτώνεται και ο φίλος σας γλιτώνει… Ποιες ερµηνείες θα δοθούν για το τόσο δυσάρεστο γεγονός; Ακούστε τες: 1. Ήταν τυχερό της ή γραφτό της. Δεν είναι, όπως θα δούµε, ακριβώς ίδια αυτά τα δύο, αλλά πάντως σηµαίνουν ότι πίσω από το ατύχηµα υπάρχει κάποια, άγνωστή µας έστω, «οντότητα», η Τύχη ή η Μοίρα, που έβαλε το χέρι της. 2. Ο ιερέας, στον σύντοµο λόγο που έβγαλε στην κηδεία της άτυχης γυναίκας, είπε ότι ο Μεγαλοδύναµος αποφάσισε, για λόγους που µόνο αυτός γνωρίζει, να την πάρει κοντά του πρόωρα. Αναφέρεται, χωρίς ίσως να το γνωρίζει, στο πανίσχυρο, ακόµη και σήµερα, «praedestinatio» του Ιερού Αυγουστίνου των πρώτων χριστιανικών αιώνων, σύµφωνα µε το οποίο τα πάντα –άρα και ο θάνατός µας– είναι, µέχρι και την τελευταία τους λεπτοµέρεια, προκαθορισµένα από την ανώτερη δύναµη.