Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο - Eagleton, Terry, 1943- (Κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες / Πατάκης Civitas : Δοκίμια πολιτικής θεωρίας και επιστήμης, 2012)
Ένας από τους κορυφαίους στοχαστές του καιρού μας βάλλει αποφασιστικά και πειστικά εναντίον όσων απορρίπτουν τις ιδέες του Μαρξ. Σ' αυτό το μαχητικό και προκλητικό βιβλίο ο Terry Eagleton καταρρίπτει ένα προς ένα τα γνωστά επιχειρήματα ότι ο μαρξισμός είναι νεκρός ή ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Ο συγγραφέας παραθέτει τις δέκα πιο συνηθισμένες ενστάσεις κατά του Μαρξ -ότι ο μαρξισμός οδηγεί σε πολιτική τυραννία, ότι ανάγει τα πάντα στην οικονομία, ότι αποτελεί μια μορφή ιστορικής αιτιοκρατίας κ.ο.κ.- και εξηγεί με τρόπο αναλυτικό αλλά διαυγή πώς αυτές στηρίζονται σε θλιβερές ή και υστερόβουλες παρερμηνείες της μαρξικής σκέψης. Σ' έναν κόσμο όπου ο καπιταλισμός βιώνει μια βαθιά και απ' ό,τι φαίνεται διαρκή κρίση, το "Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο" εκθέτει με απερίφραστο τρόπο την επιτακτική ανάγκη να εγκύψουμε πάλι στη σκέψη του Μαρξ, ώστε να μπορέσουμε να οραματιστούμε ένα μέλλον λιγότερο ζοφερό και πιο ανθρώπινο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)