Το μυθολογικό κενό : δοκίμια και σχόλια για την ιστορία, τη φιλολογία, την ανθρωπολογία και άλλα - Πολίτης, Αλέξης, 1945- (Πόλις, 2000)
«Κάθε μυθολογική θεώρηση ενός ζητήματος δημιουργεί στο μυαλό - μας ένα κενό: στη θέση της γνώσης έρχεται να εισχωρήσει ένα ασαφές μόρφωμα που την αντικαθιστά. Πιστεύουμε ότι συλλάβαμε το ζήτημα, αλλά τελικά στην ουσία παραιτούμαστε από την πλήρη κατανόησή - του. Την υποκαθιστούμε από ένα ιδιότυπο μείγμα γνώσης και συναισθήματος, και το τελικό προϊόν αποβαίνει εξαιρετικά πιο οικείο, πιο τρυφερό, ακριβώς επειδή συνδέεται με το δικό - μας εγώ. Εκεί έγκειται η υποκειμενικότητα, και αυτή ακριβώς είναι που το κάνει πιστευτό: κάτι σαν ρίγος μας διαπερνά, που μας πείθει ότι δεν μπορεί, έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα». Από τις συνειδητές μεταπλάσεις της νεοελληνικής πραγματικότητας σε εθνικά χρήσιμους μύθους (σαν το «Κρυφό σχολειό») έως κάποιες προτάσεις για τη συνολική θεώρηση του παραδοσιακού πολιτισμού, και από το πρόβλημα των απαρχών της νεοελληνικής φιλολογίας έως τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου, τα κείμενα του τόμου διασταυρώνονται με τη συνειδητή ή ασυνείδητη μυθοποιία, και την αντιστρατεύονται.