Το λυκόφως του αθεϊσμού : η άνοδος και η πτώση της απιστίας στο σύγχρονο κόσμο - McGrath, Alister, 1953- (Ουρανός, 2008)
Ο αθεϊσμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων διακοσίων χρόνων φάνηκε πως βρισκόταν ένα βήμα από την εξάλειψη της θρησκείας ως μιας παρωχημένης και επικίνδυνης δεισιδαιμονίας. Ωστόσο, πρόσφατα, έχει παρατηρηθεί άνοδος της θρησκευτικής ευσέβειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως πρώην αθεϊστής, που τώρα όμως είναι ένας από τους πιο γνωστούς ακαδημαϊκούς στο χώρο του Χριστιανισμού, ο ΜακΓκράθ παρακολουθεί την ιστορία του αθεϊσμού, από την εμφάνισή του στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, μέχρι τη χρυσή εποχή του, κατά το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα. Συνδυάζοντας τη στοχαστική και έγκυρη ιστορική ανάλυση με την οξυδερκή παρουσίαση προσωπικοτήτων όπως ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, ο συγγραφέας εκθέτει τα σφάλματα που υπάρχουν στην καρδιά του αθεϊσμού. Το λυκόφως του αθεϊσμού θα αναστατώσει πιστούς και μη. Πρόκειται για μια δυναμική αναίρεση της φιλοσοφίας εκείνης που άσκησε τεράστια επίδραση στη Δυτική Ιστορία, ενώ παράλληλα εγείρει πολλά ζητήματα σχετικά με το μέλλον τόσο της θρησκείας όσο και της απιστίας στην κοινωνία μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)