Σύντομη ιστορία της Ευρώπης / Τζον Χιρστ ; μετάφραση Ελένη Λούση. - Hirst, John, 1942-2016 (Μεταίχμιο, 2013)
Ο διακεκριμένος Αυστραλός ιστορικός Τζον Χίρστ συνθέτει το πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας ως τις μέρες μας. Σε κάθε κεφάλαιο του ανά χείρας βιβλίου εστιάζει σε μια συγκεκριμένη πτυχή: στην εξέλιξη των μορφών διακυβέρνησης στην προέλευση και στην ποικιλία των γλωσσών στον ευρωπαϊκό χώρο στα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ παπών και αυτοκρατόρων, καθώς και στις επιδρομές και τις κατακτήσεις που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της ηπείρου. Κατά την εξέλιξη των γεγονότων, ο αναγνώστης έχει επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει έναν απίθανο πρωταγωνιστικό θίασο: από ευσεβείς ιππότες έως φιλοπόλεμους πάπες, από Γερμανούς ρομαντικούς έως Γάλλους επαναστάτες, από απλούς ανθρώπους έως ιδιοφυείς ηγέτες. Εμπλουτισμένο με χάρτες, διαγράμματα και εικόνες, το σύντομο αυτό βιβλίο είναι μια οξυδερκής, προκλητική αλλά και χιουμοριστική καταγραφή της εξέλιξης ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπινους πολιτισμούς. Θα το διαβάσετε σε δυο μέρες αλλά θα το θυμάστε μια ζωή.