Αναμνήσεις εκ του Μακεδονικού, Ουκρανικού και Μικρασιατικού πολέμου 1917-1922 - Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Ι. (Ιωλκός, 2003)
Τα προσωπικά Ημερολόγια, όσα αξιώθηκαν να δουν το φως της δημοσιότητας, υπήρξαν πολύτιμες πηγές. Σ' αυτά οφείλονται οι άγνωστες πλευρές της ιστορίας. Το πολεμικό Ημερολόγιο του γιατρού Παναγιώτη Ι. Παναγιωτόπουλου «Αναμνήσεις εκ του Μακεδονικού, Ουκρανικού και Μικρασιατικού Πολέμου (1917 - 1922)» περιέχει μαρτυρίες από πρώτο χέρι. Διασώζει τα όσα διαδραματίστηκαν στα μέτωπα της φωτιάς με τρόπο απλό, όπως είναι η αλήθεια. Δεν ωραιοποιεί τα συμβάντα, αλλά και δεν τα υποβαθμίζει. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η καταγραφή των συμβάντων προκαλεί δέος. Ξαναζωντανεύουν οι εποχές. Ωχριά η φαντασία μπροστά στις ωμότητες. Χιλιάδες ζωές αφανίστηκαν. Εκατομμύρια άνθρωποι ξεσηκώθηκαν. Χόρτασε ο Μολόχ του πολέμου από νεανικά κορμιά. Η όλη φρίκη στο μεγαλείο της. Ύστερα από 86 χρόνια αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης τι έχασε η Ελλάδα και τι μπορούσε να κερδίσει.