Ο άρτος των αγγέλων : περιπέτεια στην Ιθάκη : μυθιστόρημα - Πρεβελάκης, Παντελής, 1909-1986 (Νεοελληνική λογοτεχνία / Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 1977)
Ο νοτιάς πρέπει να έδειρε τη "Φαιακία" όλη τη νύχτα. Αλλά εγώ κοιμόμουν στην καμπίνα μου. Και μπορεί να μ' απόθεταν κοιμισμένο στη στεριά (παρά λίγο να πω, μαζί με τα δώρα του Αλκινόου), αν δε μ' είχε ξυπνήσει ο βρόντος από την καδένα της άγκυρας, όταν το βαπόρι φουντάρισε αρόδο στην Ιθάκη μου. [...] (Από το κεφάλαιο Ο γυρισμός του Οδυσσέα)