Η κεφαλή της μέδουσας : ένα έτος μαθητείας στον αιώνα μου : μυθιστόρημα - Πρεβελάκης, Παντελής, 1909-1986 (Νεοελληνική λογοτεχνία / Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2000)
Η κεφαλή της Μέδουσας (πρώτη έκδοση 1963) του Παντελή Πρεβελάκη (1909-1986) είναι ένα μυθιστόρημα σύγκρουσης καί αντιπαράθεσης ιδεών. Ο κεντρικός ήρωας, πού ζει ξένος καί ξεριζωμένος στην Αθήνα, αντιμετριέται με τίς ιδέες αυτές μέσα από τη συνάντησή του με τα άλλα τέσσερα κύρια μυθιστορηματικά πρόσωπα (τον μηδενιστή, τον καλλιτέχνη πού αποσύρεται από την κοινωνία, τον επαναστάτη κομμουνιστή, τον χριστιανό), καθένα από τα οποία τον καλεί να προχωρήσει στον κόσμο των ιδεών του. Ό νεαρός ήρωας όμως θα αντισταθεί στη γοητεία τους καί θα επιλέξει μια ζωή αμετάφραστη σε ιδέες, όταν συνειδητοποιήσει πώς όλες αυτές τίς αλληλοσυγκρουόμενες ιδεολογίες τίς ενώνει υπογείως ή άρνηση του πραγματικού κόσμου.