Ο θρύλος του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου - Stephenson, Paul (Ιστορικό δοκίμιο / Ενάλιος, 2007)
Η εποχή της διακυβέρνησης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τον Βασίλειο τον Δεύτερο (976-1025), τον μακροβιότερο εξ όλων των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, θεωρείται μια «χρυσή εποχή» για την αυτοκρατορία, αφού τότε έγινε η προσάρτηση της Βουλγαρίας. Αυτό, όπως γνωρίζουμε από την παράδοση, έγινε μέσω ενός μακρού και αιματηρού πολέμου κατά τη διάρκεια του οποίου ο Βασίλειος πήρε το προσωνύμιο «Βουλγαροκτόνος». Σε αυτήν την καινούργια μελέτη, ο Πολ Στήβενσον υποστηρίζει ότι κανένας από τους θρύλους γύρω από το πρόσωπο του Βασιλείου δεν έχει βάσιν αληθείας. Αντιθέτως, ο Βασίλειος πολέμησε μόνον σποραδικά στα Βαλκάνια και θεωρούσε, όπως και οι προκάτοχοί του, την περιοχή αυτή λιγότερο ελκυστική από την Ανατολή. Επιπλέον η φήμη του ως «βουλγαροκτόνος» δημιουργήθηκε ενάμιση αιώνα αργότερα, ως αποτέλεσμα του πολεμικού οίστρου στον οποίο αναγκαστικά έπρεπε να βρίσκεται μια αυτοκρατορία με τη δομή της Βυζαντινής. (. . .) Καθώς οι Έλληνες λόγιοι και πολιτικοί ενσωμάτωσαν το Βυζάντιο στο ελληνικό παρελθόν, ο «Βουλγαροκτόνος» έγινε «εικόνισμα και λάβαρο» στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-8) και των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).