Ψυχολογία : με τη μέθοδο της αυτοδιδασκαλίας - Hayes, Nicky (Η ψυχολογία σήμερα, 1999)
Το βιβλίο "Ψυχολογία - Με τη μέθοδο της αυτοδιδασκαλίας" ερμηνεύει βασικές ψυχολογικές διεργασίες και δείχνει πώς αυτές μας επηρεάζουν σε κάθε έκφραση της καθημερινής ζωής. Ερευνά γιατί εμείς οι άνθρωποι είμαστε όπως είμαστε, μέσα από ποιες διαδικασίες γινόμαστε έτσι και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αλλάξουμε στοιχεία του χαρακτήρα μας που φαινομενικά δεν επιδέχονται καμία αλλαγή. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν διάφορες ερευνητικές μεθόδους για την εξέταση ενός ευρέος φάσματος της ανθρώπινης εμπειρίας, από τη λειτουργία του εγκεφάλου και των συναισθημάτων μέχρι την πολιτισμική μας ταυτότητα και την κατανόηση της λειτουργίας της κοινωνίας. Συχνά παρουσιάζουν τις θεωρίες και τα πορίσματά τους με εξειδικευμένο λεξιλόγιο. Το βιβλίο αυτό θέτει την ψυχολογία σε κατανοητό πλαίσιο, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα για την ανάλυση καθημερινών καταστάσεων. Είναι μία πλήρης και περιεκτική εισαγωγή που δείχνει πώς η ανθρώπινη εμπειρία μπορεί να γίνει κατανοητή, ερμηνευόμενη από διάφορες οπτικές γωνίες.