Μπορούμε ν' αλλάξουμε το μέλλον : κεφάλαια πολιτικής χρονογραφίας - Παπαθεμελής, Στέλιος Μ., 1938- (Εκδόσεις Γερμανός, 2006)
Η αυθόρµητη γραφή, ή σε άλλη έκφραση αυτοσχέδια ταχυγραφία, είναι µια µορφή γραπτού πολιτικού λόγου που αποτυπώνει την άµεση αντίδραση του γράφοντος σε γεγονότα και καταστάσεις που βοµβαρδίζουν την επικαιρότητα. Τα κείµενα αυτής της συλλογής ανήκουν σ’ αυτό το είδος. Λακωνικά και συνοπτικά, φωτίζουν κρίσιµες λεπτοµέρειες συχνά από διαφορετική οπτική σε σχέση µε κείνη που ο αναγνώστης είδε ή διάβασε στα τηλε-παράθυρα ή σε στήλες µε «κατά κόσµον» ηχηρές υπογραφές. Κοντολογίς εδώ ο γράφων «εκ του περισσεύµατος της καρδίας λαλεί», µοιράζοντας ερεθίσµατα για γόνιµο προβληµατισµό του αναγνώστη. Η επιλογή πλαισιώνεται από µερικά εκτενέστερα και οπωσδήποτε συναφή κείµενα. Όλα πάντως υπηρετούν ένα όραµα καθαρό για την Ελλάδα, την Ελλάδα της επόµενης µέρας.