Βασιλεύς ή Οικονόμος : πολιτική εξουσία και ιδεολογία πριν την Άλωση - Κιουσοπούλου, Τόνια (Πόλις, 2007)
Τι ήταν τελικά το Βυζάντιο τον 15ο αιώνα; Οδηγήθηκε νομοτελειακά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453; Γιατί οι Παλαιολόγοι επέμεναν στην ενωτική τους πολιτική, παρόλο που αντιδρούσε μια μερίδα των υπηκόων τους; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο. Οι απαντήσεις που δίνονται ανατρέπουν κοινούς τόπους και παγιωμένες αντιλήψεις. Κυρίως γιατί αποδεικνύουν ότι το Βυζάντιο, περιορισμένο εδαφικά στην Κωνσταντινούπολη, έτεινε να μεταβληθεί και ως προς την πολιτική του οργάνωση σε μια πόλη-κράτος. Προς αυτήν την κατάσταση πίεζε τους τελευταίους αυτοκράτορες η ελίτ της βυζαντινής κοινωνίας, η οποία ήταν οικονομικά και πολιτιστικά προσανατολισμένη προς τη Δύση. "Η συγγραφέας ξέρει να αφηγείται. Το αφηγηματικό της χάρισμα, συνδυασμένο με την επιστημονική ακρίβεια ως προς τη χρήση των πηγών, δίνει στο βιβλίο "Βασιλεύς ή Οικονόμος" μια διπλή διάσταση: επιστημονική έρευνα και ταυτόχρονα αφήγημα για μεγάλο αναγνωστικό κοινό". "Το εξαιρετικό ενδιαφέρον του βιβλίου "Βασιλεύς ή Οικονόμος" βρίσκεται στο ότι αντιμετωπίζει τη βυζαντινή κοινωνία όχι ως μια αυτοκρατορία σε παρακμή που ακολουθεί τη νομοτελειακή της πορεία προς την πτώση αλλά ως μια κοινωνία σε μετάβαση από τον Μεσαίωνα στη νεώτερη εποχή".